Dzisiejszy dzień choć wolny od pracy mogę zaliczyć do tych bardzo intensywnych.
Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców.
Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam.
Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki.
Krokiety z pieczarkami :) tak to jest to.
Smak farszu przypomina mi smak ulubionych hot-dogów z pieczarkami, smak sprzed ładnych kilkunastu lat z nieistniejącej już budki, przy nieistniejącym już kinie "Odra" w Opolu.
SKŁADNIKI:
ciasto
1 1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
mąka
2 żółtka
szczypta soli
farsz
800 g. pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
sos sojowy
1 łyżka oleju
ser żółty (ostry - starty)
mleko
bułka tarta
olej do smażenia
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, dosypując taką ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt gęste.
Smażyć cienkie naleśniki.
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić.
Pieczarki obrać i pokroić ( w zależności od upodobań, ja lubię jak są pokrojone grubiej, ale można też je zetrzeć na tarce).
Pieczarki dołożyć do zeszklonej cebulki i podsmażać aż odparuje woda.
Podczas smażenia doprawić solą, pieprzem i podlać odrobiną sosu sojowego.
Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i posypać startym żółtym serem i zawinąć.
Krokiety obtaczać w mleku i bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron.
robię podobne i smak takich nalesników jest boski, czasem nie na nie też najdzie ochota:)
OdpowiedzUsuń:) potwierdzam w 100 % smak jest boski
Usuń