Moje pierwsze wytrawne Muffiny.
Bardzo smaczne i aromatyczne.
Wręcz idealne na drugie śniadanie.
Dobór dodatków jest sprawą indywidualnych upodobań smakowych.
U mnie w roli głównej cukinia :)
1 średnia cukinia
10 suszonych pomidorów
12 oliwek
2 szklanki mąki
1 jogurt naturalny
1 jajko
Bardzo smaczne i aromatyczne.
Wręcz idealne na drugie śniadanie.
Dobór dodatków jest sprawą indywidualnych upodobań smakowych.
U mnie w roli głównej cukinia :)
1 średnia cukinia
10 suszonych pomidorów
12 oliwek
2 szklanki mąki
1 jogurt naturalny
1 jajko
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
A jak to zrobić:
Cukinię przekroić, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Posolić i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z niej nadmiar soku.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
Posolić i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z niej nadmiar soku.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
Przygotować dwie miski.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć.
Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć oliwkę, delikatnie ją wciskając.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć oliwkę, delikatnie ją wciskając.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
foto by Amelia Pierwsze primo
foto by Amelia Pierwsze primo
do tego mozna dodac jeszcze kminu ;)
OdpowiedzUsuńA no można, jak ktoś lubi ;)
Usuńw termoobiegu czy góra dół?
OdpowiedzUsuńGóra-dół :)
Usuń