sobota, 28 września 2013

WYTRAWNE MUFFINY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Moje pierwsze wytrawne Muffiny.
Bardzo smaczne i aromatyczne.
Wręcz idealne na drugie śniadanie.
Dobór dodatków jest sprawą indywidualnych upodobań smakowych.
U mnie w roli głównej cukinia :)


1 średnia cukinia
  10 suszonych pomidorów
12 oliwek
2 szklanki mąki
1 jogurt naturalny
1 jajko
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku

A jak to zrobić:
Cukinię przekroić, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Posolić i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z niej nadmiar soku.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
Przygotować dwie miski.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć.
Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć oliwkę, delikatnie ją wciskając.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

foto by  Amelia Pierwsze primo

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...