piątek, 13 września 2013

SMAŻONE BANANY Z KOKOSEM I MIGDAŁAMI NA LEKKIM RAUSZU

Mamo zrobisz dzisiaj coś słodkiego ?
Tak pożegnała mnie córka, wychodząc do szkoły.

Stanęłam na wysokości zadania i zrobiłam :)
Dwie wersje tego samego deseru.
Przepis, który zamieszczam jest wersją dla dorosłych bo wzbogacony o białe wino.
Przygotowując porcję dla córki w/w składnik został pominięty.

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

1 banan
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka migdałów w słupkach
1 łyżka płynnego miodu
3-4 kostki czekolady (roztopionej)
1 łyżka żurawiny suszonej
ok. 10-15 ml białego wina
olej
A jak to zrobić:

Żurawinę zalać winem i odstawić na około 20 minut, aż nabierze aromatu.
Banana obrać ze skóry i pokroić na trzy części.
Każdy kawałek dokładnie posmarować miodem i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z migdałami.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć panierowane banany często je obracając aby się nie przypaliły.

Na talerzyku zrobić "esy floresy" z roztopionej czekolady i poukładać nasączoną żurawinę.
Ułożyć obsmażone banany i polać delikatnie pozostałym po namaczaniu owoców winem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...