niedziela, 22 września 2013

OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY

Oj było sympatycznie i czasami nawet bardzo śmiesznie.
Zostałyśmy zaproszone razem z Krysią i Amelią do uczestnictwa w Plenerowym Pikniku - Opolskie Fit.
Naszym zadaniem, było przygotowanie przekąsek fit i częstowanie nimi uczestników imprezy.
Przyznaję, że w mojej kuchni dania fit pojawiają się sporadycznie, ale sprostałam wyzwaniu :)

Impreza odbyła się wczoraj, a zainteresowanie było ogromne.
Nie zdążyłyśmy przygotować naszego stanowiska, a już chcieli nam podkradać przygotowane smakołyki.
Dlatego pojawił się pomysł: "Porcja za przysiad".
Przysiady robili Wszyscy i ci mali i ci starsi, pojedynczo, parami, a nawet grupowo.
Aż miło było popatrzeć jak się starali, aby za ten wysiłek dostać przygotowane przez nas jedzonko.

Sprawczynie całego zamieszania


 Moje menu:

1. Muffiny owsiano - bananowe
2. Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami
3.Sałatka ze szpinaku i rukoli z grillowanym kurczakiem i figą
4.Granola z jogurtem naturalnym i granatem



1.Serek gruszkowy z prażonymi orzechami
2.Batony bananowo - amarantusowe
3.Ciastka Digestive



1.Smoothie gruszkowo - bananowo - kokosowe
2.Batoniki energetyczne z ziaren
3.Czosnkowa pasta ze szpinakiem i oliwkami
4.Pasta twarogowa z łososiem



Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem.
Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym.

SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
sos sojowy
ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy)
sól, pieprz
liście młodego szpinaku i rukoli
figa
oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto)

A jak to zrobić:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek.
Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony.
Aby nie była surowa, można ją wcześniej przeciąć wzdłuż.
Do miseczki nałożyć liście szpinaku i rukoli, dodać pokrojoną w kostkę pierś i kilka plasterków dojrzałej figi.
Całość skropić oliwą.
Smacznego :)

 
Serdecznie dziękuję dziewczynom za towarzystwo, Amelii za fotki.
Organizatorom za możliwość uczestniczenia w imprezie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...