Dzisiaj zapraszam Was na słodką i dietetyczną przekąskę.
Muffinki te przygotowywałam na Piknik Opolskie Fit, jako jedną z moich dietetycznych propozycji.
Rozeszły się w mig niczym świeże bułeczki.
A miło mi było tym bardziej, że wiem, iż smakowały :)
SKŁADNIKI:
2 rozgniecione dojrzałe banany
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3/4 szklanki chudego mleka (0,5%)
1 jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3/4 szklanki chudego mleka (0,5%)
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
A jak to zrobić:
Przygotować dwie miski.
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
foto by Amelia Pierwsze primo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz