środa, 4 września 2013

IMAM BAYILDI - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI

O tym, że mam słabość do bakłażanów to już zapewne wiecie :)
Dlatego dzisiaj przedstawię wam przepis na:
 Imam bayıldı
bakłażan nadziewany warzywami

Po więcej inspiracji z kuchni tureckiej zapraszam na Turcja od kuchni

SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula lub szczypior
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
tymianek
kumin
sól
  pieprz  

A jak to zrobić:

 Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy, (wyjętego miąższu nie wyrzucamy) solimy i odkładamy na 10-15 minut, by bakłażan wypocił gorzki sok.
 Wyjęty miąższ wkładamy do osolonej wody i również odstawiamy na 10 -15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Warzywa kroimy w drobną kostkę na koniec kroimy miąższ (wystarczy połowa). 
Wszystkie warzywa mieszamy doprawiamy, dodajemy również drobno posiekaną pietruszkę, (część zostawiamy do posypania gotowej potrawy) oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. 
Faszerujemy warzywami i układamy w formie wysmarowanej oliwą. 
Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie (około godziny) Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Bakłażan to moja wielka miłość. Zapraszam Cię do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...