O tym, że mam słabość do bakłażanów to już zapewne wiecie :)
Dlatego dzisiaj przedstawię wam przepis na:
Imam bayıldı
bakłażan nadziewany warzywami
bakłażan nadziewany warzywami
Po więcej inspiracji z kuchni tureckiej zapraszam na Turcja od kuchni
SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula lub szczypior
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
tymianek
kumin
sól
pieprz
A jak to zrobić:
Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy, (wyjętego
miąższu nie wyrzucamy) solimy i odkładamy na 10-15 minut, by bakłażan
wypocił gorzki sok.
Wyjęty miąższ wkładamy do osolonej wody i również
odstawiamy na 10 -15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Warzywa
kroimy w drobną kostkę na koniec kroimy miąższ (wystarczy połowa).
Wszystkie warzywa mieszamy doprawiamy, dodajemy również drobno posiekaną
pietruszkę, (część zostawiamy do posypania gotowej potrawy) oliwę z
oliwek, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy
smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka.
Faszerujemy warzywami i układamy
w formie wysmarowanej oliwą.
Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie (około
godziny) Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
foto by Arkadiusz Kornacki
Bakłażan to moja wielka miłość. Zapraszam Cię do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńOj moja też <3
Usuń