wtorek, 10 września 2013

FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE

Wrzesień to miesiąc, w którym bez problemu znajdziemy dojrzałe figi.
I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać.
Można z nich przygotować mnóstwo pyszności.
Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post.
Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie.

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

 1 dojrzała figa
owoce granatu
1 gałka lodów waniliowych
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
odrobina imbiru i cynamonu
1 goździk

A jak to zrobić:

Figę opłukać i naciąć na krzyż.
W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami.
Doprowadzić do wrzenia.
Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty.
Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać pozostałym sosem.
Odrobina świeżej mięty do dekoracji i gotowe.

Raj dla podniebienia - polecam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...