wtorek, 6 sierpnia 2013

TARTA Z JABŁKAMI

Jakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ?
Oczywiście szarlotka.
U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie.
Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek.

SKŁADNIKI:
na ciasto

1 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

farsz
1 kg słodkich i soczystych jabłek
80 g cukru
20 g cukru waniliowego
2 łyżki wody
1 lekko ubite białko
5 łyżek dżemu morelowego


A jak to zrobić:

Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto.
Odstawić do lodówki na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę.
Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

Połowę jabłek obrać ze skórki i drobno pokroić.
Przełożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i podlać wodą, dodać 3 łyżki dżemu.
Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż powstanie gęste puree.
Odstawić do wystygnięcia.

Dno ciasta posmarować lekko ubitym białkiem i włożyć do piekarnika na 5 minut (170 stopni).
Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek.
Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie kręgi tak, aby pokryć całą powierzchnię ciasta.
Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać 35-40 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złocisto brązowe.

Pozostały dżem roztopić w rondelku, aż utworzy gęsty syrop.
Po wyjęciu tarty, natychmiast posmarować wierzch roztopionym dżemem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...