Moje dzisiejsze plany na obiad, zostały lekko zmodyfikowane przez mojego męża tradycjonalistę :)
Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy.
Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy.
Całość wyszła całkiem smaczna, polecam.
SKŁADNIKI:
4 kotlety ze schabu
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
sezam
olej
250 g kurek
1/2 cebuli
150 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
A jak to zrobić:
Kotlety lekko roztłuc i posolić.
Jajko skłócić doprawiając solą i pieprzem.
Bułkę tartą połączyć z sezamem (ok 1 łyżką)
.Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
.Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Kurki dokładnie umyć i pokroić.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając.
Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem.
Podlać je sosem sojowym.
Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut.
(Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz