piątek, 16 sierpnia 2013

PIEGUSKI

Kuchnia w opalach w trasie część druga :)
Pamiętam czasy, kiedy to ja jeździłam na kolonie całą paczką z podwórka.
To były cudowne czasy :)
Najzabawniejsze było to, że wszyscy mieliśmy podobny "suchy prowiant" na drogę, tak jakby nasze mamy się zmówiły.
Był kurczak pieczony na butelce, jajka na twardo, pomidory......ale takie to były czasy.
Ja na pytanie co Wam zrobić na drogę, usłyszałam: : "a umiała byś zrobić takie ciastka, no wiesz, które wyglądają jak pieguski".
Chociaż nigdy takich ciastek nie piekłam, podjęłam wyzwanie.
Mam nadzieję, że nie tylko wyglądają, ale i smakują jak pieguski.

No i pojechały :) Kuchnia w opałach, poprzez ciastka podbija Mazury.

SKŁADNIKI:

1 kostka masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
cukier waniliowy
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 garść rodzynek
50 g migdałów lub orzechów

A jak to zrobić:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Wbić jajko, rozmiksować.
Dodawać po trochę mąki wymieszanej z sodą i miksować do momentu połączenia wszystkich składników.
Wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, rodzynki i w moim przypadku migdały, mieszamy łyżką.
Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pamiętamy o odstępach pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoją objętość.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.




Podziękowania dla Świadome Odżywianie


9 komentarzy:

  1. Juz zapisuje, swietny przepis dla dzieciakow..pozdrawiam i zaporaszam do mnie i na moja akcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie do ich upieczenia zainspirowała córka :) Polecam ten przepis wyszły bardzo smaczne.

      Usuń
  2. Ojj bardzo lubię takie domowe pieguski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne ciastka piekłam jako jedne z pierwszych imitujących Chocolate Chip Cookies. I są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisałam muszę upiec te pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, tylko mam pytanie: ile gram ma mieć ta kostka masła, a ile należy dodać cukru waniliowego? =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło 200 g, a cukier waniliowy opakowanie 16 g chyba, że ktoś nie przepada za tym aromatem to mniej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...