sobota, 24 sierpnia 2013

KREM CZEKOLADOWY Z RUMEM I FIGĄ

Dzisiaj mała nagroda dla mnie za bardzo pracowity i wyczerpujący tydzień.
Wiem, że to nie pora na takie łakocie , ale co tam należy mi się :)
I tak oto świętuję zakończenie tygodnia pracy i jutrzejszy dzień wolny.
A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :(

Na szczęście liczy się tu i teraz.

SKŁADNIKI: 
2 porcje

100 g mlecznej czekolady
200 ml śmietanki 36 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki białego rumu
1 figa
wiórki czekoladowe do dekoracji

A jak to zrobić:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z mikserem, aż stanie się gęsta ale nie sztywna.
Dodać cukier i płynną czekoladę ciągle miksując.
Na koniec cienkim strumieniem wlewać rum i miksować, uważając aby masa się nie zważyła. 
Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Podawać z ćwiartkami dojrzałej figi i wiórkami czekoladowymi.



6 komentarzy:

  1. ah pyszne figi<3 każdemu się należy odrobina słodkości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figi faktycznie udało mi się kupić wyjątkowo smaczne :)

      Usuń
  2. Ubóstwiam figi, deser idealny dla mnie! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest bardzo szybki w wykonaniu i tak samo szybko znika z pucharków ;)
      Polecam.

      Usuń
  3. Czas chyba wyruszyć na poszukiwanie fig w sklepach :D wygląda bardzo kusząco :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natrafiłam na świeżą dostawę w sieci Netto, prosto z Turcji ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...