poniedziałek, 12 sierpnia 2013

CUKINIOWE ŁÓDECZKI W CIEŚCIE SEZAMOWYM

Posiadanie własnego ogródka warzywnego, to dla blogera kulinarnego istny raj.
Ja niestety w swoim posiadaniu mam tylko malusieńki skrawek raju, no bo co można hodować na balkonie?
Zioła, pomidorki, papryka podjęły walkę o przetrwanie na moim balkonie, ale jako, że słońca tam mało, ciężko im dojrzeć.
Dlatego jestem częstym bywalcem na działce rodziców i jeszcze się nie zdarzyło żebym wróciła do domu z pustymi rękoma :)
Dzisiejsza moja zdobycz to mega duża cukinia, którą będę spożywać chyba przez pięć dni.
Dzięki cudownej przesyłce od Świadome odżywianie, zaprezentuję Wam to pyszne warzywo w cieście sezamowym.

SKŁADNIKI:

6 plastrów cukinii (o grubości 1-1,5 cm)
1 jajko
sól morska
pieprz świeżo mielony
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka piwa
1 łyżka ziaren sezamu
olej rzepakowy do smażenia

A jak to zrobić:

Plastry cukinii ułożyć na desce i wykroić z nich pestki, następnie przekroić każdy na pół, aby powstały łódeczki.
Posolić i odstawić na 20 minut.
Ze wszystkich pozostałych składników przygotować ciasto, dokładnie mieszając składniki.
Cukinię odsączyć z "wypoconej" wody papierowym ręcznikiem, obtoczyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Im bardziej olej będzie rozgrzany tym mniej "wpije" go panierka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...