sobota, 10 sierpnia 2013

CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Na szczęście trochę się ohłodziło.
Z czystym sumieniem mogę włączyć piekarnik, nie zastanawiając się, czy temperatura w domu dodatkowo podskoczy o kilka stopni.
Deser przygotowałam dla mojej córki i jej koleżanki, na nocne pogaduchy.
Mam nadzieję, że będzie im smakował.

SKŁADNIKI:

300 g borówki amerykańskiej
100 g cukru
2 duże jajka
1 żółtko
100 g mąki pszennej
szczypta soli
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki 30 %
ekstrakt waniliowy 

A jak to zrobić:

Formę, najlepiej ceramiczną o średnicy około 25 cm. wysmarować cienko tłuszczem i rozsypać w niej borówki.
Naczynie ustawić na blasze do pieczenia.
Ubić mikserem jajka i żółtko razem z cukrem, aż powstanie jasnożółta masa.
Domieszać mąkę i sól.
Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa.
Zalać nią owoce.
Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru.
Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...