środa, 7 sierpnia 2013

BOUCHEES A LA REINE

Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości.
Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego.
Farsz robimy według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania.
Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą.....
Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :)

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka
1/ cebuli
6 pieczarek
1 jajko

na sos beszamel

 1 łyżka masła
1 łyżka (płaska) mąki
mleko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

A jak to zrobić:

Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 8-9 cm. (powinno wyjść 16).
Połowę z nich umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z pozostałej połowy wykroić środki o średnicy 2-3 cm. na "czapeczki".
 Rozkłóconym jajkiem,przy pomocy pędzelka posmarować boki kół umieszczonych na blasze i przykleić do nich kółka z wykrojonym środkiem.
Małe kółeczka również umieścić na blasze.
Całość posmarować jajkiem i piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, aby się zeszkliła.
Dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka i drobno pokrojone pieczarki.
Całość podsmażamy8-10 minut.
Odstawiamy.

W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając.
Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu.
Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym.
Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy. 
Smacznego :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...