Dzisiaj zaprzyjaźnione Opole z sercem obchodzi pierwszą rocznicę swojej działalności.
W podziękowaniu za ich trud, wkładany w przybliżanie historii naszego pięknego Opola, mała, słodka niespodzianka ode mnie.
Przyznam szczerze, że jestem rodowitą Opolanką, a o wielu ciekawostkach o moim mieście dowiedziałam się dopiero teraz, od tych młodych ludzi.
Kochani, oby tak dalej.
SKŁADNIKI:
na ciasto
1 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny
na krem
1 szklanka wody
3 łyżki mąki kukurydzianej
sok z 2 cytryn
4 żółtka
5-6 łyżek cukru
na bezę
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
A jak to zrobić:
Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto.
Odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotować krem.
W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą.
Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki.
Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty.
Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę.
Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Na ciasto wylać krem i włożyć do piekarnika na 4-5 minut.
W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując.
Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet.
Tartę wyjąć z pieca i wyłożyć na wierzch gęstą pianę.
Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut.
Podawać po przestudzeniu.
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńObdarowani zachwalali, więc polecam :)
UsuńSłodka beza i kwaśna cytryna jedno z moich ulubionych połączeń :D
OdpowiedzUsuńJa generalnie nie przepadam za cytrynami, ale w tym połączeniu są boskie.
UsuńCiasta z cytrynami uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam również Cytrynowca. Przepis znajdziesz również na moim blogu http://www.kuchniawopałach.pl/2013/05/cytrynowiec.html
Usuń