poniedziałek, 1 lipca 2013

SZPARAGI DUSZONE NA MAŚLE Z CZOSNKIEM

Dzisiaj na obiad polecam szparagi.
Zdecydowanie wolę te zielone, które są łatwiejsze w obsłudze.
Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia, dawno temu ze szparagami.
Miały być białe szparagi pod beszamelem.
Wyglądały cudnie, ale zjeść się ich nie dało :( , były niemiłosiernie twarde.
Dlatego jak szparagi, to zielone.
Pyszne, zdrowe i aromatyczne.
Polecam.

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

8 zielonych szparagów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła

1 jajko
2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku

A jak to zrobić:


Szparagi umyć i odciąć z nich zdrewniałe końcówki.
Zagotować wodę z solą, cukrem i masłem włożyć do niej szparagi, najlepiej na stojąco tak aby główki były nad powierzchnią wody.
Gotować pod przykryciem 5-6 minut.
Na patelni roztopić masło i przełożyć odcedzone szparagi, dodać czosnek i smażyć około 5 minut, aby nabrały maślano-czosnkowego aromatu.
Na talerzu rozłożyć szynkę i ułożyć szparagi.
Szynką zawinąć końcówki szparagów.
Usmażyć jajko sadzone, z płynnym żółtkiem i ułożyć na wierzch potrawy.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...