środa, 3 lipca 2013

OWOCOWA TARTA Z Crème Pâtissière

Lato, lato wszędzie......
Bardzo smaczna propozycja na letni wieczór.
Owoce, pyszny aksamitny krem, kruche ciasto mmmmm niebo w gębie.

SKŁADNIKI:
na ciasto

1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki śmietany

na krem

4 żółtka
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/2 laski wanilii
1 łyżka masła

dodatkowo

ulubione owoce

A jak to zrobić:

Ciasto:
Masło dobrze posiekać w mące, dodać cukier i śmietanę, zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Krem:
Mleko zagrzać z miąższem z laski wanilii (można też na czas podgrzewania wrzucić samą laskę).
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Dodać mąkę i rozmiksować.
Pomału wlewać do masy z żółtek gorące mleko ciągle miksując.
Przelać do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje.
Na koniec dodać masło i wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę.
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto lekko przestygnie wylać krem i ułożyć owoce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...