piątek, 5 lipca 2013

LECZO

Dzisiaj udało mi się kupić moją ulubioną białą paprykę.
W drodze do domu zastanawiałam się jak ją przygotować.
Czy ją nafaszerować, czy zrobić jakąś zapiekankę, a może leczo.
Jak tylko weszłam do domu rodzina pomogła mi w wyborze.
Ooooooo będzie leczo - usłyszałam.
Może być leczo - i oto jest :)

SKŁADNIKI:

1 kg białej papryki
1 duża cebula
500 g kiełbasy
2 średnie cukinie
4 średnie pomidory
sól,  pieprz, papryka słodka mielona
olej

A jak to zrobić:

W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i lekko podsmażyć.
Z papryki usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kiełbasy i smażyć doprawiając solą, pieprzem i papryką.
Gdy papryka lekko zmięknie, wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić aż zmięknie.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do lecza, całość dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze dusić, aż pomidory puszczą sok.
Podawać na ciepło.


4 komentarze:

  1. Nie słyszałam o białej papryce, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo w gębie :D Polecam też swoją wersję - Leczo Marty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydzy nigdy do lecza nie dodawałam, następnym razem spróbuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...