No i mamy tropiki :)
Niezrażona temperaturą otoczenia, zrobiłam kilkanaście kilometrów na rowerze.
Zziajana i umęczona słońcem, poczułam nieodpartą pokusę, na jakieś letnie smaczki.
Pyszne cytrynowe gofry, z odrobiną bitej śmietany i owocami, tak to zdecydowanie to co lubię.
SKŁADNIKI:
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki sody
150 g mąki
150 ml mleka
50 g roztopionego masła
50 ml wody mineralnej mocno gazowanej
olej do posmarowania gofrownicy
A jak to zrobić:
Białka oddzielić od żółtek.
W jednej misce żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel, dodać pozostałe składniki oprócz białek i soli i dobrze wymieszać.
W druciej misce ubić na sztywno pianę z białek, dodając szczyptę soli.
Pianę przełożyć do masy i delikatnie całość wymieszać łyżką.
Gofrownicę rozgrzewamy, delikatnie smarując olejem i smażymy gofry.
Swoje podałam z bitą śmietaną i owocami, ale zalecam dowolną inwencję twórczą ;)
Do misek osobno wbijamy żółtka a osobno białka. Mieszamy przesianą mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia, cukier, sól, wanilię, sok oraz skórkę z cytryny.
Następnie wlewamy 140 ml mleka, roztopione masło, żółtka i dokładnie
mieszamy. Dodajemy resztę mleka i wodę, ponownie mieszamy do zyskania gładkiej konsystencji.
Ubijamy
białka na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy. Mieszamy. Gofrownicę
rozgrzewamy, delikatnie smarujemy olejem (bardzo delikatnie) i smażymy
gofry do wyczerpania się masy. Podajemy posypane cukrem pudrem z
ulubionymi owocam
- See more at: http://www.delimamma.pl/2013/03/gofry-cytrynowe-i-dzien-kobiet.html#sthash.kKFxyIrv.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz