Faszerowana papryka, to zamiennik dla tradycyjnych gołąbków.
Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu.
A smak, mmmmm pycha.
Cały farsz nabiera aromatu papryki.
SKŁADNIKI:
7-8 strąków białej papryki
500g mielonego mięsa
2 woreczki ryżu
1 duża cebula
400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
A jak to zrobić:
Papryki umyć i usunąć z nich nasiona.
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy.
Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku.
Zalać wodą wymieszaną z przecierem.
Gotować około 1 godzinę.
Ja zawsze nafaszerowane papryki zapiekam w piekarniku i czekam cierpliwie, aż papryka zmięknie. Sposób z gotowaniem chyba jest równie dobry, a może nawet lepszy:) Muszę go wypróbować kolejnym razem. Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńJa taki sposób gotowania tej potrawy, odziedziczyłam po mamie :) Polecam
Usuń