środa, 31 lipca 2013

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ

Pyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił.
Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni.
Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał."
Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)."

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki
szczypta soli
1/3 kostki świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 jabłko 
1/2 szklanki borówek

olej do smażenia
cukier puder do posypania

A jak to zrobić:

Mąkę wymieszać z solą w dużej misce.
W mące zrobić wgłębienie i pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego).
Pozostawić zaczyn na 15-20 minut.
Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny).
Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...