wtorek, 23 lipca 2013

BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ

Przy okazji drugiego śniadania, postanowiłam wreszcie wypróbować foremki zakupione już jakiś czas temu i zrobić smaczne babeczki.
A przy okazji zaczęłam zastanawiać się nad pewną kwestią.
Czy tylko ja tak mam, że widząc jakiś fajny gadżet do kuchni, to zanim włożę go do koszyka to już planuję co w nim zrobię. 
A po powrocie do domu i tak musi nabrać mocy urzędowej, żeby go użyć.
Też tak macie?

SKŁADNIKI:

2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

200 ml śmietanki 30 %
śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
150 g serka mascarpone

porzeczka czerwona

A jak to zrobić:
 
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno.
Dodać żółtka i dobrze zmiksować.
Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Nałożyć do foremek i piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
Posypać porzeczkami.
 


 



2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam przed pracą, wróciłam i zastałam pusty talerz. Też bym chętnie spróbowała ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...