niedziela, 9 czerwca 2013

ŻEBERKA

Ku uciesze męskiej części mojej rodziny, na niedzielny obiad przygotowałam pyszne i soczyste żeberka.
Robię je na kilka sposobów, ale dzisiaj te które lubię najbardziej.
Mięso doprawione tylko odrobiną przypraw, oddaje swój naturalny aromat.
Proste, ale jakże pyszne.

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek
3 duże cebule
olej
sól
pieprz
sos sojowy

A jak to zrobić:

Żeberka umyć i pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i poukładać mięso, polać sosem sojowym, lekko podsmażyć z obu stron.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę,posolić, podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła.
Doprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać.
Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...