piątek, 14 czerwca 2013

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

I jak tu nie kochać truskawek.
Kupiłam dzisiaj dwa kilo szczęścia i postanowiłam zrobić sernik na zimno.
Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie.
I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko?
SKŁADNIKI:
na tortownicę 18 cm
15 herbatników petit beurre
2 łyżki masła
1 galaretka truskawkowa
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka różowa
truskawki
200 ml. śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
100 g serka mascarpone

A jak to zrobić:

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy.
Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia.
Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera.
Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni.
Odstawić do lodówki.
Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową. 
Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone.
Na wierzchu sernika ułożyć całe truskawki, a pomiędzy przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić kleksy z masy śmietanowej.
Przechowywać w lodówce.




2 komentarze:

  1. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...