Ulegacie nieraz namowom swoich najbliższych, jeśli chodzi o gotowanie.
Ja uległam mojej córce :)
Mamo zrobisz tortillę?
Przygotowałam taką, w której przemyciłam wiele warzyw, za którymi moje dziecko niekoniecznie przepada.
Domowej roboty sos czosnkowy zwieńczył dzieło.
Miło było patrzeć jak szybko zniknęła z talerza :)
Chociaż płaty tortilli były gotowe, smakowało (już planuję następnym razem zrobić je własnoręcznie).
SKŁADNIKI:
3 płaty tortilli
1 średnia cebula
3 piersi z kurczaka
8 pieczarek
mix sałat
papryka żółta i czerwona
pomidor
czerwona cebula
ogórek (korniszon)
ogórek (korniszon)
sos sojowy
przyprawa gyros
sól, pieprz
olej
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
A jak to zrobić:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone pieczarki i mięso, podsmażyć.
Doprawić sosem sojowym, przyprawą gyros, solą i pieprzem.
Wszystkie pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki.
Majonez z jogurtem i przeciśnietym przez praske czosnkiem dobrze wymieszać, aby powstał sos.
Placki tortilli podgrzać na suchej patelni z dwóch stron.
Na środku ułożyć sałatę, polać sosem dołożyć partię farszu mięsnego (ciepłego) i część warzyw, dodać jeszcze odrobinę sosu i całość zwinąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz