niedziela, 30 czerwca 2013

PAVLOVA

Dziś są twoje urodziny
Mimo złej pamięci wiem
Wybacz, że nie śpiewam "Sto lat", ale cóż
Z moim głosem lepiej nie

Dziś są twoje urodziny
Taki ważny, zwykły dzień
Może razem pomilczymy parę chwil
O tym, że nam nie jest źle

Pomilczymy na tak
O nadziejach i łzach
Aby nasz mały dom
Miał więcej dobrych stron

Dziś są twoje urodziny
Ktoś zadzwoni, przyjdzie ktoś
Ale zanim wielki hałas zrobi świat
Tak zwyczajnie ze mną w ciszy bądź .....
                                                                                       (Ryszard Rynkowski - "Urodziny")

Dzisiaj urodziny ma mój małżonek.
Co prawda zawsze twierdzi, iż za słodkim nie przepada, ale myślę, że na taki tort się skusi.
A jeśli nie to będzie więcej dla nas :)

No to robię wielkie wejście.

SKŁADNIKI:

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru (dodałam też 2 łyżki cukru trzcinowego)
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml. śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
śmietan-fix

owoce (truskawki, maliny kiwi)

A jak to zrobić:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. 
Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm.
Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę.
Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...