sobota, 29 czerwca 2013

MŁODE ZIEMNIACZKI I PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM

Tak na prawdę to mięso schodzi dzisiaj na drugi plan.
Przede wszystkim, chciałam się podzielić z Wami przepisem na młode ziemniaczki.
Z reguły, zazwyczaj podaje je się z wody i posypuje koperkiem.
Odkąd moja mama przekazała mi swój sposób, na ich przygotowanie, są moimi ulubionymi :)

SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
1 szalotka
bulion
10 pieczarek
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka mąki
sól, pieprz
oliwa

młode ziemniaki
2 łyżki margaryny
zielona cebulka
2 łyżki śmietany
sól

A jak to zrobić:

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić każdą na trzy części.
W rondelku podgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę, smażyć aż się zeszkli.
Dodać pokrojone piersi i zalać całość bulionem.
Po około 15 minutach dodać dość grubo pokrojone pieczarki i doprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać.
Całość zagotować.

Ziemniaczki (im mniejsze tym lepsze) najlepiej oskrobać (wcześniej na pół godziny zalać je wodą), umyć.
Na patelni roztopić margarynę, dodać drobno pokrojoną zielona cebulkę i poddusić.
Dodać ziemniaki i delikatnie podlać je wodą.
Tak je dusić do miękkości, dosalając i sukcesywnie podlewając wodą, aby się nie przypaliły.
Gdy będą miękkie, odpowiednio słone, a woda odparuje dodać śmietanę i wymieszać tak aby wszystkie ziemniaczki się w niej obtoczyły.
Chwilkę jeszcze je podsmażyć, od czasu do czasu mieszając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...