I znów zapowiada się deszczowy weekend.
Coś pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza, ciągle jest szaro, buro i ponuro.
Proponuję zatem dzisiaj ożywić kolorem, chociaż nasze talerze.
Wszystkim dzieciakom, tym małym i tym już dorosłym, życzę wszystkiego najlepszego.
SKŁADNIKI:
makaron muszelki trójkolorowy
1/2 czerwonej cebuli
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
kilka różyczek kalafiora
3 suszone pomidory
świeża bazylia 3-4 listki
2 ząbki czosnku
olej ( zalewa z suszonych pomidorów )
sól, pieprz kolorowy
A jak to zrobić:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Kalafior podzielić na małe różyczki i zagotować aby lekko zmiękły.
Na patelnię wlać dwie łyżki zalewy z suszonych pomidorów i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, doprawić sola i pieprzem, dusić aż warzywa zmiekną.
Dodać kalafior, poszarpaną bazylię i czosnek, całość dokładnie wymieszać.
Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch dodać smażone warzywa i udekorować suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz