środa, 19 czerwca 2013

CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Buch - jak gorąco!
Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!
Już ledwo sapie, już ledwo zipie.....
To taki mały urywek wiersza J. Tuwima, a jakże doskonale mnie dzisiaj obrazuje.
Taka pogodę to ja najlepiej znoszę w basenie :) , ale niestety dzisiaj taki relaksik nie jest mi dany.
Dzisiaj szybka przekąska, bo i tak nic bardziej konkretnego zjeść się w taka pogodę nie uda, organizm zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów.
 
SKŁADNIKI:
 
 
2 cykorie
1 garść świeżego szpinaku
6 pieczarek
4 pomidorki koktajlowe
80 ml. śmietanki 30%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka masła
sól 
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy świeżo zmielony 
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
ser grana padano


A jak to zrobić:
Cykorię umyć , przeciąć na pól i odkroić głąb, który nadaje gorycz podczas gotowania.
Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić.
Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko zmiękły, wyłożyć na cykorię.
Szpinak umyć i odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu,  wyłożyć na pieczarki.
Na szpinak położyć musztardę francuską.
Pomidorki umyć pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu.
Polać śmietanką ze szczyptą soli.
Posypać serem grana padano.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez 10 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze na 5 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...