czwartek, 16 maja 2013

TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

Wędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba.
Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :)
Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny.


SKŁADNIKI:

100 g wędzonego łososia
1 średni kiszony ogórek
1 szalotka
1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych
kiełki rzodkiewki do dekoracji
pieprz

A jak to zrobić:

Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
Doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Sól nie jest wskazana, gdyż łosoś jest wystarczająco słony.
Można dodać odrobinę oliwy, aby konsystencja była bardziej zwarta.

Mojego tatara podałam z czosnkowymi grzankami, z odrobiną suszonych pomidorów.


2 komentarze:

  1. Tatar robi się z surowego łososia.
    Łosoś + cebulka + sól,pieprz i dużo maggi.
    Paluszki lizać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki powinien być, ale nie wszyscy lubią surową rybę ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...