Wędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba.
Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :)
Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny.
SKŁADNIKI:
100 g wędzonego łososia
1 średni kiszony ogórek
1 szalotka
1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych
kiełki rzodkiewki do dekoracji
pieprz
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
Doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Sól nie jest wskazana, gdyż łosoś jest wystarczająco słony.
Można dodać odrobinę oliwy, aby konsystencja była bardziej zwarta.
Mojego tatara podałam z czosnkowymi grzankami, z odrobiną suszonych pomidorów.
Tatar robi się z surowego łososia.
OdpowiedzUsuńŁosoś + cebulka + sól,pieprz i dużo maggi.
Paluszki lizać.
Taki powinien być, ale nie wszyscy lubią surową rybę ;)
Usuń