Dobry schabowy nie jest zły :)
Moja dzisiejsza wersja standardowego schabowego, jest trochę wzbogacona.
Może całe danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.
SKŁADNIKI:
4 kotlety ze schabu
8 pieczarek
1 ser Camembert President
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
1 średnia biała kapusta
200 g wędzonego boczku
1 mała cebula
sól
pieprz
słodka papryka mielona
kminek mielony
mąka
1 łyżka margaryny
A jak to zrobić:
Kotlety rozbić i posolić.
Jajko skłócić z solą i pieprzem.
Każdy z kotletów opanierować w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć na przemian plasterki podsmażonych pieczarek i ser.
Całość lekko podgrzać, aż ser lekko zmięknie.
Kapustę poszatkować i zagotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, razem z drobno pokrojoną cebulą.
Dodać margarynę i około 2 łyżki mąki, całość lekko podsmażyć.
Dołożyć miękką kapustę, przyprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem, zasmażać ciągle mieszają, żeby się nie przypaliło.
Podawać na ciepło.
Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń