poniedziałek, 13 maja 2013

SCHABOWY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ

Dobry schabowy nie jest zły :)
Moja dzisiejsza wersja standardowego schabowego, jest trochę wzbogacona.
Może całe danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.


SKŁADNIKI:

4 kotlety ze schabu
8 pieczarek
1 ser Camembert President
1 jajko
bułka tarta 
sól, pieprz
olej do smażenia

1 średnia biała kapusta
200 g wędzonego boczku
1 mała cebula
sól
pieprz 
słodka papryka mielona
kminek mielony
mąka
1 łyżka margaryny

A jak to zrobić: 


Kotlety rozbić i posolić.
Jajko skłócić z solą i pieprzem.
Każdy z kotletów opanierować w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć na przemian plasterki podsmażonych pieczarek i ser.
Całość lekko podgrzać, aż ser lekko zmięknie.

Kapustę poszatkować i zagotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, razem z drobno pokrojoną cebulą.
Dodać margarynę i około 2 łyżki mąki, całość lekko podsmażyć.
Dołożyć miękką kapustę, przyprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem, zasmażać ciągle mieszają, żeby się nie przypaliło. 
Podawać na ciepło.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...