piątek, 3 maja 2013

"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII

Bardzo lubię ryby, a szczególnie te które nie maja zbyt wiele ości.
Ryba w formie fileta jest dla mnie rozwiązaniem idealnym.
Ale dzisiaj mniej o samej rybie, a zdecydowanie więcej o tym z czym ją podałam.

Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje.
Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam.

SKŁADNIKI:

filety z ulubionej ryby
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sól 
odrobina soku z cytryny
mąka 
olej

5-6 ziemniaków
1 mała cebula
3-4 kiszone ogórki
2-3 jajka
sól, pieprz
ocet
oliwa

A jak to zrobić:

Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać.
Pokroić na półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić tak jak ziemniaki na półplasterki. 
Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, doprawić solą,  pieprzem
oraz skropić octem i oliwą.
Całość dobrze wymieszać.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...