Bardzo lubię ryby, a szczególnie te które nie maja zbyt wiele ości.
Ryba w formie fileta jest dla mnie rozwiązaniem idealnym.
Ale dzisiaj mniej o samej rybie, a zdecydowanie więcej o tym z czym ją podałam.
Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje.
Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam.
SKŁADNIKI:
filety z ulubionej ryby
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sól
odrobina soku z cytryny
mąka
olej
5-6 ziemniaków
1 mała cebula
3-4 kiszone ogórki
2-3 jajka
sól, pieprz
ocet
oliwa
A jak to zrobić:
Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać.
Pokroić na półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić tak jak ziemniaki na półplasterki.
Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem
oraz skropić octem i oliwą.
oraz skropić octem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz