piątek, 31 maja 2013

RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE

Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia.
Aż do dzisiaj :)
A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować.
Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli.
Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu. 
No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo-jabłkowym.
A już się zastanawiam jaki smak, będą miały kolejne.

Mmmmm śniadanie było dzisiaj wyśmienite.

SKŁADNIKI:

2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli 

1 jabłko
8 lasek rabarbaru
3 łyżki cukru trzcinowego

A jak to zrobić:

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w kostkę, tak samo przygotować jabłko.
Owoce przełożyć na patelnię posypać cukrem i smażyć, aż owoce zmiękną i zrobi się dżem z dużymi kawałkami owoców.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut.
Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm.
Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...