sobota, 25 maja 2013

KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI

Kolejna wariacja z mięsa mielonego.
Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa.
Wszystko zależy od upodobań konsumujących.

Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. 
Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa.
Ale jutro wolne :)

SKŁADNIKI:

na klopsy
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona)
1 cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 jajko
sól, pieprz
ziarenka smaku
mąka
olej 
bulion
2 sosy pieczeniowe jasne
2 łyżki śmietany
na farsz
300 g pieczarek
1 szalotka
sos sojowy
A jak to zrobić:
Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę, dokładnie tak, jak na kotlety mielone.
Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru.
W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy.
Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z sosami pieczeniowymi, śmietaną i 1 łyżką mąki, wlać do gotujących się klopsów i gotować jeszcze około 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...