wtorek, 21 maja 2013

EKLERKI Z TRUSKAWKAMI

Świętowanie 13 rocznicy - odsłona druga.
Kto nie lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego?
Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami.
Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie.

SKŁADNIKI:
  ½ szklanki wody (125 ml)
 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)
 ½ szklanki mąki pszennej
 łyżeczka cukru
 szczypta soli
 2 jajka
SKŁADNIKI NA KREM:
 200 ml śmietanki min. 30%
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
 ŚmietanFix
  truskawki
A jak to zrobić:
 EKLERKI:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje.
Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę.
W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka.
Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką).
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut.
Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły".
Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć  połówkami ciastek.
Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...