Świętowanie 13 rocznicy - odsłona druga.
Kto nie lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego?
Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami.
Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie.
SKŁADNIKI:
½ szklanki wody (125 ml)
65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)
½ szklanki mąki pszennej
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jajka
SKŁADNIKI NA KREM:
200 ml śmietanki min. 30%
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru
ŚmietanFix
truskawki
A jak to zrobić:
EKLERKI:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje.
Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę.
W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i
miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy
drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i
gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka.
Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką).
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut.
Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły".
Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę.
Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek
mascarpone i dokładnie wymieszać.
Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć połówkami ciastek.
Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
Truskawki w eklerkach,pyszotka.
OdpowiedzUsuńmniam :D zjadlabym
OdpowiedzUsuń