sobota, 4 maja 2013

CYTRYNOWIEC

Odwiedzając wczoraj blog Pieczarka MySia znalazłam w nim wiele przepisów na różne słodkości.
Jeden przepis utkwił mi w pamięci na tyle znacząco, że nie mogłam myśleć o niczym innym.
I oto od samego rana bieganina: zakupy ( bo nie wszystkie potrzebna składniki znajdowały się w mojej kuchni), sprzątanie ..... i wreszcie mogłam się zająć pieczeniem.
Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują.
Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.

 SKŁADNIKI:

na biszkopt

4 jajka
1 białko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na poncz

1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

na krem budyniowy

2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki soku z cytryny
1 1/2 szklanki wody
1 żółtko
1 szklanka cukru
200 g masła

na piankę cytrynową

400 ml śmietanki 30 %
150 g serka mascarpone
1 szklanka wody
2 galaretki cytrynowe

na polewę

2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

dodatkowo

herbatniki

A jak to zrobić:

Najpierw należy upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej).
Białka oddzielić od żółtek
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać.
Jak cukier w pianie będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą.
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką 
Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę ( piekłam w blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20-25 minut.
Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem.

Przygotować masę budyniową.
W garnku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem.
W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniem i żółtkiem, wlać całość do gotującej się w garnku "cytrynowej" wody i gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zacznie bulgotać.
Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i podawać porcjami masę budyniową, aż powstanie gładki krem (wszystko ucierałam mikserem :) ).
Tak powstałą masę budyniową wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię.

Przygotować piankę cytrynową.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i miksować, aż składniki się połączą.
Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać.

Przygotować polewę.
W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić.
Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą.

Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc ).




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...