czwartek, 23 maja 2013

CARPACCIO Z BURAKA

Wiecie o tym, że:
 Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). 
 Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. 
Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka).
 Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa).
 Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą. 
Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień. 
Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków )

Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :)

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości burak
roszponka
1 łyżka pestek z dyni
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym )
sól, pieprz

A jak to zrobić:

Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki.
Na talerzu ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka.
Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki.
Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...