Wiecie o tym, że:
Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz
powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje
anemię).
Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele
makro- i mikroelementów.
Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa
rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają
hamująco na rozwój raka).
Z uwagi na swój skład buraki mają działania
dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo
produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta,
pieczywa).
Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą.
Warto
wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu
grypy, anginy i przeziębień.
Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach
ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków )
Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :)
SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości burak
roszponka
1 łyżka pestek z dyni
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym )
sól, pieprz
A jak to zrobić:
Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki.
Na talerzu ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka.
Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki.
Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz