środa, 22 maja 2013

BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM

Za oknem szaro, buro i deszczowo.
Kto w taki dzień, z samego rana pobiegnie do piekarni po świeże bułki?
Chętnych oczywiście brak, ale ja mam na to sposób.
Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni.

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
400 g mąki żytniej
160 g ziaren słonecznika
30 g świeżych drożdży
350 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli

A jak to zrobić:

Obie mąki wymieszać ze sobą w dużej misce.
W środku zrobić wgłębienie i wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem.
Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę.
Pozostawić na 15 minut.
Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części.
Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...