niedziela, 19 maja 2013

BABULCE

Zastanawiacie się dlaczego Babulce, skoro to zwykłe babeczki z bitą śmietaną i owocami.
Tak określił je mój brat.
Nazwa na tyle zapadła mi w pamięć, że chyba tak już zostanie.

Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości.
Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser.
Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia).
Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami.


SKŁADNIKI:
na około 20 babeczek
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła (miękkiego)
1 łyżka śmietany
 1 żółtko
2 łyżki cukru pudru.
na krem
1 mała śmietanka 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 śmietanfix
aromat wiśniowy
kiwi, arbuz i winogrona różowe

A jak to zrobić:
Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry.
Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki.
Spód babeczek nakłuć widelcem.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce.
Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...