wtorek, 28 maja 2013

AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI

Pogoda dzisiaj nie zachęca do wstawania z łóżka.
Ale niestety trzeba się jakoś zorganizować, bo do pracy też trzeba chodzić.
Postanowiłam ten dzień trochę odczarować :)
Szkoda, że nie czujecie zapachu jaki unosi się już nie tylko w mojej kuchni, ale w całym domu.
Kilka tych smakołyków zabiorę ze sobą do pracy.

SKŁADNIKI:
na 12 babeczek

1 płat ciasta francuskiego
1/2 średniej cukinii
1/2 bakłażana
1/2 cebuli
1/2 strąka czerwonej papryki
5 suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
oliwa (pesto)
sól, pieprz
 gałązki świeżego oregano
6 listków świeżej bazylii
2 łyżki tartego żółtego sera
A jak to zrobić:


Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły.
Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii.

Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek.
Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek.
Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera.

Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...