wtorek, 16 kwietnia 2013

TARTA PROWANSALSKA

Pierwsze wiosenne, intensywne promienie słońca i od razu mam ochotę zmienić swoje zimowe nawyki żywieniowe.
Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać.
Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy?

SKŁADNIKI:

250 g gotowego ciasta francuskiego
3 łyżki oliwy
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
10 pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cebula pokrojona w piórka
100 ml śmietanki kremówki
1 jajko
1 pokrojona w plasterki cukinia
sól, pieprz
zioła prowansalskie


A jak to zrobić:

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy.
Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie.
Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...