środa, 13 marca 2013

ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY

Jeden dzień wolnego od pracy, a człowiek w ciągłym biegu.
Ile to nagle trzeba załatwić spraw, ile nadrobić zaległości.
Nie przeszkadza to jednak w tym aby znaleźć chwilkę na małe co nieco. :)


SKŁADNIKI:

1 mała śmietana 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 pomarańcza
1 banan
śmietan-fix
kilka kulek winogrona
pistacje
mięta
galaretkowe serduszka
wafelki czekoladowe


A jak to zrobić:

Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu  na lody z białej czekolady (6 luty).
Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek. Sam miąższ pokroić na drobne kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać.
Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona.
Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki.
(Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.Taki zabieg pozwoli na wyciągnięcie galaretek z formy.)
Deser wieńczy świeża mięta.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...