Co zrobić z bananami jak nam mocno dojrzeją, tak że skórka robi się brązowa?
Takie banany robią się bardzo słodkie i miękkie, idealnie nadają się do deseru na ciepło.
Moja propozycja to połączenie ciepłego sosu i bananów z zimnymi lodami.
SKŁADNIKI:
2 dojrzałe banany
1 szklanka mrożonych truskawek
1 łyżka miodu
lody o ulubionym smaku
przyprawa do dań słodkich Kamis
A jak to zrobić:
Truskawki rozmrozić i rozgnieść widelcem lub zblendować.
Przełożyć do rondelka i podgrzać.
Banany obrać ze skóry i podzielić na 4 części (najpierw na pół wzdłuż i każdą z takich połówek jeszcze na pół).
Na małym ogniu na patelni podgrzać łyżkę miodu i ułożyć banany, delikatnie je podsmażyć z jednej strony.
Na talerzyk wyłożyć ciepły mus truskawkowy.
Ułożyć na nim podsmażone banany, obok nałożyć lody całość polać pozostałym na patelni miodem i posypać przyprawą z młynka do dań słodkich.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz