sobota, 16 marca 2013

KALAFIOR POD BESZAMELOWĄ PIERZYNKĄ

Szybka, zdrowa zapiekanka kalafiorowa.
W zasadzie taką zapiekankę w której główną rolę odgrywa kalafior można łączyć z różnymi składnikami na wiele sposobów i za każdym razem będzie smacznie.
U mnie dzisiaj drugie skrzypce grają pieczarki, szynka i ser brie.

SKŁADNIKI:

1 mały kalafior
kilka plasterków szynki
15 pieczarek
1 ser typu brie
4 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
żółty ser do posypania


A jak to zrobić:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, aby lekko zmiękł.
Pieczarki obrać pokroić w plasterki.
Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła.
W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie.
Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty:
3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając aby nie powstały grudki.
Zdjąć z ognia, dolać mleka i dokładnie rozmieszać na gładką masę.
Postawić na mały ogień ciągle mieszając.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tak przygotowany sos wylać na zapiekankę i posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...