Kolejna propozycja na błyskawiczny deser, który możemy szybko zrobić, nawet w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych.
W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł.
Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
SKŁADNIKI:
na 8 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
1 serek ricotta
cukier trzcinowy do smaku
wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku)
1 żółtko
A jak to zrobić:
Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów.
Na 8 z nich ułożyć warstwę ricotty dosłodzonej do smaku cukrem trzcinowym i wiśni pozostawiając około 0,5 cm. margines z każdej strony.
Każde ciastko przyłożyć pozostałymi 8 ponacinanymi prostokątami i pozagniatać widelcem każdy z boków tak, aby płaty ciasta się połączyły co zminimalizuje wypłynięcie nadzienia.
Posmarować z wierzchu roztrzepanym zółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 25 minut.
Wyglądają pysznie! W chwili nagłj potrzeby napewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńJak wyglądają, tak smakują :) Z czystym sumieniem polecam !!!
OdpowiedzUsuń