sobota, 9 marca 2013

FRANCUSKIE CIASTKA Z RICOTTĄ I WIŚNIAMI

Kolejna propozycja na błyskawiczny deser, który możemy szybko zrobić, nawet w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych.
W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł.
Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.


SKŁADNIKI:
na 8 sztuk

1 płat ciasta francuskiego
1 serek ricotta
cukier trzcinowy do smaku
wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku)
1 żółtko



A jak to zrobić:

Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów.
Na 8 z nich ułożyć warstwę ricotty dosłodzonej do smaku cukrem trzcinowym i wiśni pozostawiając około 0,5 cm. margines z każdej strony.
Każde ciastko przyłożyć pozostałymi 8 ponacinanymi prostokątami i pozagniatać widelcem każdy z boków tak, aby płaty ciasta się połączyły co zminimalizuje wypłynięcie nadzienia.
Posmarować z wierzchu roztrzepanym zółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 25 minut.




2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! W chwili nagłj potrzeby napewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wyglądają, tak smakują :) Z czystym sumieniem polecam !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...