Kochanie od kiedy Ty robisz bitki ?
Takie bitki to przecież robiła tylko moja Babcia !
Takie słowa usłyszałam od małżonka po powrocie z pracy.
Całe szczęście moje nie okazały się gorsze od Babcinych :)
Wyszły pyszne i mięciutkie.
SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
30-40 dag pieczarek
sos sojowy
sól, pieprz
mąka pszenna
olej
sos pieczarkowy Winiary
1 kostka rosołowa
A jak to zrobić:
Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien tak jak kotlety.
Każdy kawałek dobrze rozbić tłuczkiem z każdej strony, opanierować w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Bitki przełozyć do garnka i zalać wodą z kostka rosołową tak, aby mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Tak przygotowane dodać do mięsa.
Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej ilości wody i chwilkę pogotować.
Bo bitek idealnie pasuje kasza gryczana, ale u mnie ze względu na córkę ziemniaki w towarzystwie sałatki z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz