piątek, 15 marca 2013

3 BIT

Szukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki, który jest bogaty w przeróżne słodkości.
Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy.
O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ.
Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo.
 No bo przecież nie będę rodziny po nocy budzić mikserem
Jak tylko mąż wyszedł do pracy zakradłam się do kuchni i oto jest 3 Bit w pełnej krasie (lekko zmodyfikowałam kolejność warstw).
Nie leżakował w lodówce zbyt długo bo część zabieram ze sobą do pracy, ku uciesze koleżanek mam nadzieję :)


 SKŁADNIKI:

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietanowego 
  2 szklanki mleka
 150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy do śmietany
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady lub kakao


A jak to zrobić:


 Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. 
Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje.
 Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty.
 Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. 
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.
 Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
 Dno wyłożyć 1/3 herbatników i rozprowadzić masę budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając.
 Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć. 
Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.
 Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić je na całą noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...