niedziela, 10 lutego 2013

TORT TĘCZOWY

Od niedawna stałam się szczęśliwa posiadaczką barwników spożywczych.
I od razu postanowiłam sprawić radość rodzinie, a w szczególności mojemu Tacie (jutro ma urodziny), piekąc tort tęczowy :)
Mam tylko nadzieję, że jako już dorosły człowiek ucieszy się z niego tak samo jak każde dziecko na widok kolorowego ciastka.
Muszę jeszcze nad następną wersją trochę popracować i ją udoskonalić.
Mianowicie proponuję pieczenie takiego tortu w formie o średnicy 20-22 cm. , moja miała 26 cm. przez co blaty ciasta są cienkie.
Będzie przynajmniej okazja, żeby taki tort upiec ponownie w najbliższym czasie :)


SKŁADNIKI NA CIASTO:

5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
1 szkl. drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny do skropienia ciasta
barwniki

SKŁADNIKI NA MASĘ:

1 duża śmietana 30 %
1 śmietanfix
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone


A jak to zrobić:

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Z białek + szczypta soli  ubić sztywna pianę.
Gdy piana jest już dobrze ubita dodajemy stopniowo cukier w dalszym ciągu ubijając. Następnie żółtka i to jest ostatnia czynność jaka robimy mikserem.
Drewnianą łyżką mieszamy masę z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia.
Tak powstałe ciasto rozdzielamy do 5 osobnych miseczek i do każdej z nich dodajemy inny barwnik.
Każdy kolor pieczemy oddzielnie 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni  (termoobieg).

Masa

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem .
Następnie dodać serek Mascarpone i dobrze wymieszać.Ja wszystko robię mikserem.

Tak powstałą masa przekładamy po kolei blaty ciasta skropione sokiem z cytryny.

Mój tort dodatkowo okrywa z zewnątrz warstwa bitej śmietany z aromatem truskawkowym.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...