wtorek, 19 lutego 2013

ŚLIWKOWE ROLADKI Z KURCZAKA

Natchniona znalezionym w sieci przepisem postanowiłam połączyć śliwki suszone z piersiami z kurczaka.
Nie obyło się bez lekkiej modyfikacji na własny użytek, ale i tak polecam.
Śliwki suszone nie tylko do schabu :)

SKŁADNIKI:

3 duże piersi kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek 
60 g suszonych śliwek, pokrojonych
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
4 płaskie łyżki bułki tartej
1 małe jajko, roztrzepane 
 sól, pieprz

A jak to zrobić:

Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości.

Wymieszać śliwki z  tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).

Moje roladki podałam na delikatnie podduszonym szpinaku na oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem z dodatkiem suszonych pomidorów.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...