czwartek, 7 lutego 2013

POR FAVOR - FAWORKI

Geneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. 
Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki.
 Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
A u mnie jak Tłusty Czwartek to i faworki.

SKŁADNIKI:

2 szkl. mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
1 jajko
1 zółtko
1 łyżka ostu lub spirytusu
3 łyżki gęstej śmietany 
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść z nich ciast.
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione (można też kilka razy uderzyć wnie wałkiem),aby powstały podczas smażenia pęcherzyki.
Ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić w paski z nacięciem pośrodku. Jeden koniec paska przewlec przez nacięcie i przeciągnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor a po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...